První bramborové chipsy připravil kuchař indiánského původu, který se jmenoval George Crum a pracoval v jednom elegantním hotelu v Saratoga Springs ve státě New York. Jednoho dne měl velmi nepříjemného a neustále nespokojeného hosta Cornelia Vanderbilta, krále železnic, který si neustále stěžoval na to, že jeho opečené brambory nejsou nakrájené na dostatečně tenké plátky a několikrát je také kuchyni vrátil.
Když toho měl šéfkuchař akorát tak dost, rozhodl se, že nepříjemnému hostovi „zavaří“. S velkou obratností nakrájel brambory na tenounké plátky a velmi krátce je osmažil ve velmi horkém tuku, až byly křupavé a zlatavě hnědé. Jeho žert však měl nečekané následky – tenké, křupavé lupínky měly ohromný úspěch! Od té doby uplynula spousta času a dnes se využívá nejmodernější technologie, ale na základní receptuře se nic nezměnilo – chipsy se stále vyrábějí z brambor a rostlinného oleje.